Sıkça Sorulan Sorular

Portföy, bir yatırımcının aynı veya farklı özelliklere sahip birden fazla yatırım aracına yatırım yaparak oluşturduğu toplam değerdir. Kişi veya kuruluşların portföy yapısı ve portföy tercihleri, risk alma eğilimlerine, likidite tercihlerine ve çeşitli yatırımların sağlayacağı getiri oranlarına bağlıdır.

Yatırım fonları, portföy yönetimi gibi konularda merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz konu başlıklarına ilişkin detaylı bilgilendirmelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.


Portföy Yönetimi Nedir ?

Portföy yönetimi, bireysel ve kurumsal yatırımcıların varlıklarının risk tercihleri ve getiri beklentileri göz önüne alınarak, karşılaştırma ölçütü doğrultusunda profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetilmesidir. Tercih edilen risk seviyesine göre getiri maksimizasyonu esastır.

Portföy yönetim ücreti nedir?

Toplam portföy değeri üzerinden aylık olarak tahsil edilen yönetim ücretidir.

Yatırım Fonu Nedir?
Yatırımcılardan katılma belgesi karşılığı toplanan birikimlerle oluşan portföyün, yatırımcılar hesabına, çeşitli para ve sermaye piyasası araçlarında profesyonel yöneticiler tarafından riskin dağıtılması ilkesi ve inançlı mülkiyet esaslarına göre yönetildiği mal varlıklarıdır.
Yatırım Fonları Hangi Varlıklara Yatırım Yapabilir?

Yatırım fonları; ters repo, devlet tahvili, hazine bonosu, hisse senedi, özel sektör tahvili ve finansman bonosu, yabancı menkul kıymetler, yatırım fonları, değerli madenler, vadeli sözleşmeler ve opsiyonlar gibi varlıklara yatırım yapabilmektedir.

Yatırım Fonları Nasıl Vergilendirilir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma paylarının ilgili olduğu fona iadesi %10 oranında gelir vergisi tevfikatına tabidir. KVK’nın ikinci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki mükellefler ile münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenenler için bu oran %0 olarak uygulanır.[1]

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin (8) numaralı bendi uyarınca fon katılma paylarının fona iadesinden elde edilen gelirler için yıllık beyanname verilmez. Diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmez. Ticarî işletmeye dahil olan bu nitelikteki gelirler, bu fıkra kapsamı dışındadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu Geçici Madde 1 uyarınca dar mükellef kurumların Türkiye'deki iş yerlerine atfedilmeyen veya daimî temsilcilerinin aracılığı olmaksızın elde edilen ve Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesi kapsamında kesinti yapılmış kazançları ile bu kurumların tam mükellef kurumlara ait olup BIST’te işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan pay senetlerinin elden çıkarılmasından sağlanan ve geçici 67 nci maddenin (1) numaralı fıkrasının altıncı paragrafı kapsamında vergi kesintisine tâbi tutulmayan kazançları ve bu kurumların daimî temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri tamamı geçici 67 nci madde kapsamında vergi kesintisine tâbi tutulmuş kazançları için yıllık veya özel beyanname verilmez.

            Kurumların, tam mükellefiyete tabi yatırım fonu katılma paylarından elde ettikleri kazançların (portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlar hariç) vergilendirilmesinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin dördüncü ve beşinci alt bendi hükümleri uygulanır.


[1] Ayrıntılı bilgi için bkz. www.gib.gov.tr

Yatırım Fonlarında Denetim Nasıl Sağlanır?

Yatırım fonunun Kurucusu, her fon için belirli nitelikleri taşıyan en az bir denetçi atamak zorundadır. Yatırım fonları ayrıca, 6 aylık ve yıllık olarak Bağımsız Dış Denetim şirketleri tarafından denetlenir. Yıllık denetim raporunun Sermaye Piyasası Kurulu'na gönderilmesi zorunludur. Bunun dışında Kurul, yatırım fonlarını her zaman denetleme yetkisine sahiptir. 

Serbest Fon Nedir?

Serbest Fon, nitelikli yatırımcıların yatırım yapabildiği, yönetim stratejisi ve yatırım araçları konusunda herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan fon türüdür. Serbest Fonlar, Türkiye’de ve yurt dışında sadece SPK’nın “nitelikli yatırımcı” tanımına uygun kişi ve kurumlara satılabilmektedir. Diğer yatırım fonlarından farklı olarak piyasaların her iki yönde de sunacağı fırsatlardan istifade etme (long/short) esnekliğine sahiptir. Tezgahüstü türev işlemler yapabilir, risk yönetimi açısından belli kısıtlamalara tabiidir. Katılma payları sadece nitelikli yatırımcılar tarafından alınabilir.

Nitelikli Yatırımcı Kimdir?

Nitelikli yatırımcı,yatırım fonları, emeklilik yatırım fonları, menkul kıymetler yatırım ortaklıkları, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar,sigorta şirketleri, özel finans kurumları, portföy yönetim şirketleri, emekli ve yardım sandıkları, vakıflar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklar, kamuya yararlı dernekler ile nitelikleri itibariyle bu kurumlara benzer olduğu Kurulca belirlenecek diğer yatırımcılar ve halka arz tarihi itibariyle en az 1 milyon Türk Lirası tutarında Türk ve/veya yabancı para ve sermaye piyasası aracına sahip olan gerçek ve tüzel kişileri ifade etmektedir.

Tefas Nedir?

TEFAS tek bir yatırım hesabıyla özel şartlara tabi olan yatırım fonları hariç olmak üzere, Sermaye Piyasası Kurulu’nun izniyle kurulmuş ve sermaye piyasasında faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişim imkânı sağlayan elektronik bir platformdur. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından işletilen TEFAS, 9 Ocak 2015 tarihinde faaliyete geçmiştir.

Kesin Getiri Var mıdır?

Getirinin garanti edilmesi Sermaye Piyasası Mevzuatı ile yasaklanmıştır. Dolayısıyla, gelecekteki bir dönem için herhangi bir getiri garanti edilemez. Ancak, geçmiş dönemde elde edilen getirilerin karşılaştırma ölçütleri doğrultusunda değerlendirildiği raporlar performansın değerlendirilmesi açısından önemlidir.

Rota Portföy Yönetimi A.Ş. müşteri adına açılan hesap üzerinden istediği şekilde yatırım yapabilir mi?

Rota Portföy Yönetimi sadece müşteriyle yapılan portföy yönetimi sözleşmesinde yazılı olan şart ve koşullarda portföyü yönetmekle yükümlüdür.

Fon Hizmet Birimi ve Saklama Birimi

Fon Hizmet Birimimiz Oyak Yatırım Menkul Değerler AŞ’dir. Portföy yönetimi hizmeti verdiğimiz müşterilere ait varlıkların saklanması, kayıtların tutulması, varlık ve nakit hareketlerinin kontrol, denetim ve raporlaması saklama hizmeti almak üzere anlaşmış olduğumuz İş Bankası tarafından gerçekleştirilmektedir.