TEFAS’ın Kısa Tarihi ve Beklentiler

TEFAS, tüm yatırım fonlarını bir sistem üzerinden karşılaştırabilme ve bir yatırım hesabıyla tüm fonlara ulaşma imkanı sağlayan elektronik fon platformu olarak tanımlanıyor 

TEFAS’ın avantajları kendi internet sitesinde şu şekilde sayılmış:

  1. Tüm fonlara ilişkin bilgilere tek yerden ulaşma imkanı
  2. Hesabın bulunduğu kuruma verilecek talimatla Platformda işlem gören tüm fonlar arasından seçim yapma imkanı
  3. Tercih edilen fonu alırken fon pazarlayan/satan kurum nezdinde yeni bir hesap açma gereksiniminin ortadan kalkması
  4. Kurumlararası transfer maliyetlerinden kurtulma imkanı

TEFAS hayatımıza ilk olarak 9 Ocak 2015 yılında girdi. TEFAS sisteminin açıldığı günlerde düzenleyici otoritenin sistemle ilgili beklentileri şu şekilde ifade edilmişti:

TEFAS, geniş yatırımcı kitlelerinin ülkemizde faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişimi kolaylaştıracak, tasarrufların yatırım fonları kanalıyla değerlendirilmesine katkı sağlayacak, yatırımcılarımızın yatırım tercihinde bulunurken ihtiyaç duyabilecekleri bilgilere erişim konusunda yardımcı olacak, bu suretle bilinçli tercih yapılmasına dolayısıyla tasarrufların verimli kullanılmasına ve artışına katkı yapacaktır. TEFAS ile birlikte eş zamanlı olarak 9 Ocak 2015 tarihinde fonların performanslarının analiz edilebileceği ve yatırım kararlarının performansa göre alınabilmesini mümkün kılacak Fon Bilgilendirme Platformu da hizmete açılacaktır.(BloombergHT, 8 Ocak 2015)

Bugün yaklaşık 7 yıl önce dile getirilen faydaların fazlasıyla karşılandığını görüyoruz. Bu faydaların yatırımcılar tarafından görülmeye başlanmasıyla birlikte gerek yatırım fonu sayısının gerekse de büyüklüğünün hızla geliştiğini görüyoruz. 


Yıl

Ay

Fon Sayısı

Menkul Kıymet Yatırım Fonu Büyüklüğü (MilyonTL)

2015

1

349

35.675

2015

12

363

37.186

2016

12

384

43.755

2017

12

456

54.208

2018

12

489

48.238

2019

12

560

113.777

2020

12

681

128.483

2021

12

874

267.389

2022

2

845

280.992

Kaynak SPK Aylık İstatistik Bülteni


TEFAS’ın Gelişim Alanları

TEFAS esas itibarıyla fon kurucuları ile yatırım kuruluşlarını online olarak biraraya getiren, yüzlerce yatırım fonunu milyonlarca yatırımcıya ulaştıran çok başarılı bir platformdur. İlave olarak, yatırımcıların www.tefas.gov.tr sitesinden işlem gören fonlar hakkında detaylı bilgi alıp, fonlar ve finansal enstrümanlar arasında karşılaştırma yapabilmeleri mümkündür.

Piyasadaki işleyişte, fon satışları yoğunlukla banka ve aracı kurumların mobil ve internet şubelerinden gerçekleştirilmektedir. Yatırımcılar, TEFAS Platformunda yer alan fonları müşterisi oldukları yatırım kuruluşlarının internet sitelerinden veya mobil uygulamalarından erişebilmekte ve işlem yapabilmektedirler. Bu ekranların tasarımlarının kullanıcı dostu olması daha fazla yatırımcının yatırım fonlarına yönelmesine yardımcı olmaktadır. Fon satış ekranlarının bazı işlevsel alanlarında yapılacak geliştirmeler yatırım fonlarının daha fazla tercih edilmesini sağlayacaktır. Bu işlevsel fonksiyonların bazılarını aşağıdaki şekilde sayabiliriz.

TEFAS kapsamında satışı yapılan fonların bedelleri işlem takas günü (valör tarihi) en erken 14:30’da yatırımcıların hesaplarına geçilebilmektedir. Dolayısıyla bu saate gelen parayla o gün başka bir yatırım fon işlemi yapılması mümkün olamamaktadır. Fon bedellerinin takas günü saat 12:00’den önce yatırımcıların hesaplarına yatırılması, farklı fon tercih edecek olan yatırımcıların valör kaybetmesinin önüne geçecektir.

Her bir yatırım fonunun yatırım stratejisine bağlı olarak belirlenmiş farklı valör tarihi olabilmektedir. Bu nedenle fon değiştirmek isteyen yatırımcılar uzun süre beklemek durumunda kalabilmektedir. Örneğin T+2 takas tarihli hisse senedi fonu satışı yapıp, T+1 takas tarihli altın fonu alınmak istendiğinde bu fon değişiklik işlemi 4 iş günü sürmektedir. Yatırım kuruluşlarının, fon değiştirme imkanı tanıyan geliştirmeler yapmaları yatırımcıların rahatlıkla fon değiştirebilmelerini ve sürenin kısalmasını sağlayacaktır.

Yatırımcılar, satın aldıkları / alacakları fonlarla ilgili bilgilere www.tefas.gov.tr’den erişebilmekteler. Ancak günümüz teknoloji çağında, yatırımcıların işlem yaptıkları yatırım kuruluşlarının ekranlarından ayrılarak başka bir siteye girip bilgi almaları kullanıcı dostu ekran tanımına uymamaktadır. Bu konuda az sayıda yatırım kuruluşunun başarılı geliştirmeleri olduğu görülmektedir. Bu tür başarılı uygulamaların yaygınlaşması sektörün gelişimine katkı sağlayacaktır. 

Bir dolu yatırım seçeneği, en iyi fona erişim imkanı: İyi ki varsın TEFAS.


Bu Makaleyi Paylaşın

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Success! Yorumunuz başarı ile eklendi.
Error! Yorum eklerken bir hata alındı. Lütfen tekrar deneyiniz.